Kullandığımız Pet Şişeler Ne Kadar Sağlıklı?
Bazı ülkelerde satışı yasaklanan pet şişelerin yapılan araştırmalar sonucunda tehlike saçtığı ortaya çıktı.
Pet şişelerin zararlı olmasına neden olan en önemli şey, şişenin plastiğindeki “bisfenol A” veya kısaca “BPA” dediğimiz maddedir. Günlük hayatımız içinde birçok üründe bulunan BPA’daki tehlike, saklama kabı, şişe, bardak gibi muhafaza kaplarındaki sert plastikten kaynaklanıyor.
Özellikle, evlerimize aldığımız damacanalar, yazın elimizden, çantamızdan eksik etmediğimiz plastik şişelerin zararları birçok tehlikeli hastalığın da meydana gelmesine neden olabiliyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda pet şişe kullanımı büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ile diyabet riski artışına sebep oluyor.
İşte pet şişe kullanımının neden olduğu hastalıklardan bazıları:
Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacıları, öğrenciler üzerinde yaptıkları incelemelerden korkunç sonuçlar elde ettiler. Bu araştırmada; bir hafta boyunca plastik şişelerden su içen öğrencilerin idrarlarındaki incelemede BPA maddesinin yüzde 69 arttığı görüldü. BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde.
Yapılan araştırmalarda, her üç sudan birinde sentetik, organik kimyasallar ve bakteriler tespit edildi. Araştırmalara göre, plastik şişelerin içindeki sular özellikle çocukları etkiliyor; suların içindeki zehirli toksinlerin kalp, şeker ve kanser hastalıklarına neden oluyor.
– Polikarbonat bebek biberonlarla beslenen çocuklar erken cinsel olgunlaşmaya maruz kalıyor.
– BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor. Bu nedenlerden dolayı da erkeklerde ciddi bir sperm düşüşüne neden oluyor.
- Bu zararlı madde erişkinlerde göğüs kanseri riskine neden oluyor.
Kaynak: AtakentHaber
Etiketler: #AtakentHaber #Sağlık #PetŞişe #BisfenolA #BPA #Polikarbonat #ÖstrojenHormonu