Mutluluğu mu Arıyorsunuz?
Bizi ne mutlu ediyor? İşte bu sorunun cevabı biliyorsunuz ki kişiden kişiye değişiyor. Kimi insan parası olsa, kimi insan ünlü olsa, kimi insan ise sağlığı yerinde olsa mutlu olacağını düşünüyor...
Bilim adamları da bu konu ile ilgili birçok araştırma yapıyor ancak araştırmalar uzun süreli olmuyor. Ancak Harvard Üniversitesi yetişkin gelişimine dair dünyanın en uzun ve en kapsamlı araştırmasını yapmış. 75 yıl süren bu araştırmanın sonuçları çok çarpıcı...
Araştırmacılar 1938’de başlayarak, 75 yıl süren araştırmada iki grup incelemişler. İlk gruba Harvard Üniversitesi’nde 2. sınıfa giden 268 erkek öğrenci, ikinci gruba ise Boston’da fakir bir mahallede yaşayan 12-16 yaş arası 456 erkek çocuğu dahil etmişler. Araştırmacılar her iki yılda bir katılımcılara hayatları hakkında anketler yapmış, iş tatminleri, evlilikleri, sosyal hayatları hakkında sorular sormuşlar. Her beş yılda bir de kan testi, röntgen, idrar testi ve eko kardiyogram gibi sağlık taramalarından geçirmişler.
Araştırmadan, `sağlıklı ve mutlu bir hayat için belirleyici faktörün sağlıklı ilişkiler olduğu` şeklinde çarpıcı bir sonuç çıkmış.
Araştırmanın başındaki psikiyatr Robert Waldinger, 75 yılın sonunda araştırmadan iyi bir hayat yaşamakla ilgili çıkan 3 hayat dersini şöyle açıklıyor:
Yakınlarınızla aranızda güçlü bağlar kurun
Her iki grupta da eşleri, aileleri, arkadaşları ve içinde yaşadıkları cemiyet ile yakın ilişkiler ve güçlü bağlar kurabilenlerin daha mutlu oldukları ve daha uzun yaşadıkları tespit edilmiş.
Yalnızlığın ise tam tersine öldürdüğü fark edilmiş! İstemedikleri halde yalnız kalanların daha az mutlu oldukları, fiziksel ve ruhsal sağlıklarının daha kötü durumda olduğu görülmüş.
Tatminkar ilişkiler yaşayın
Araştırmacılar yaşam süresini belirleyen en önemli faktörün kolesterol seviyeleri değil, ilişkilerinde ne kadar tatmin duydukları olduğunu tespit etmiş! 80 yaşında en sağlıklı kişilerin, 50 yaşında en tatminkar ilişkilere sahip olanlar olduğu görülmüş.
Sadece birileriyle ilişkide olmak veya kaç tane arkadaşınız olduğu iyi bir hayat için yeterli değil. Önemli olan nasıl ilişkiler yaşadığınız. Araştırma, bekar kalanların, sürekli kavga eden evli çiftlere göre daha mutlu olduğunu tespit etmiş. Sıcak ve samimi bir sosyal ortam sağlığı korumak için çok önemli.
Sizi destekleyen bir eşle sağlam bir beraberlik kurun
50 yaşına kadar sağlam evlilikler veya uzun süreli beraberlikler yaşayanların hafızalarının yaşamayanlara göre daha iyi olduğu görülmüş.
’’Sadece sevmek için zaman var’’
Dr. Waldinger açıklamalarını Mark Twain’den çok güzel bir alıntı ile bitirmiş:
‘’Zaman yok
Hayat çok kısa
Kavgalar, kalp kırmalar, özürler, hesap sormalar.
Sadece sevmek için zaman var
ve fakat, sadece kısa anlar’’.
Bazen ekonomik sıkıntılar, bazen başarı hırsı bazen başka sebeplerle yakınlarımızı önemsemediğimiz, kırdığımız, ilişkilerimize özenmediğimiz oluyor. Ama 75 yıllık bu çalışma da gösteriyor ki, ömrümüzün sonunda iyi bir hayat yaşadım mı diye geriye dönüp baktığımızda, her şeyden önemlisi karşılıklı sevgi üzerine kurulu ilişkiler olacak...
Kaynak: AtakentHaber
Etiketler: #Atakent #Yaşam #MutluluğunSırrı #UzunYaşamınSırrı #HarvardÜniversitesi #RobertWaldinger #MarkTwain #EnUzunAraştırma