Zika Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır?
Zika virüsü ve neden olduğu rahatsızlıklar son günlerde sıkça gündemde yer almakta. Kökeni afrika olan bu hastalık özellikle yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısı nedeniyle araştırma konusu olmaya başladı.
Zika virüsü, ilk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarında bulunan maymunlarda görülmüş, 2015 yılının Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılmış ve Brezilya’da ilk belirtileriyle ortaya çıkmıştır. Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkeleri tehdit eden Zika virüsünün, Avrupa’ya da sıçramasının ardından tüm dünyada alarma geçilmiştir.
Bu virüs ile ilgili araştırma yapan uzmanlar, Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısının virüs ile güçlü bir ilişki olduğunu kaydediyor.
Zika virüsü (ZIKV), insanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçiyor ve Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden oluyor. Daha önceleri sadece maymunlarda görülen virüs, ilk kez Nijerya’da bir insanda tespit edildi. Gebe kadınlara bulaştığında bebeklerde anomaliler görülmesine yol açan virüs doğan bebeklerin kafalarının normalden 31.5-32 santimetre daha küçük ve beyin fonksiyonlarında bozukluklar olmasına neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2016’da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı acil durum ilan etti. Bu virüse karşı bir aşı geliştirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Ayrıca doktorlar tarafından zika virüsünün cinsel yolla da bulaştığı duyuruldu. Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.
Türkiye Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da hastalığın yayıldığını bildirmiştir. Bu bağlamda Bakanlık, özellikle gebe kadınlara bu bölgelere seyahat etmemesi çağrısında bulunmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini ve virüs riskinin 2010 yılından bu yana 30 kat arttığını duyurmuştur.
Kaynak: AtakentHaber
Etiketler: #Atakent #Sağlık #ZikaVirüsü #Flaviviridae #Aedes #Sivrisinek #GüneydoğuAsya #PasifikAdaları #Orta #GüneyAmerika #Gebelik #KüçükKafaYapısı #SivrisinekIsırığı