Bebeklerde Bağışıklık Sistemi
Doğum şeklinin bebeğin bağışıklık sistemini etkilediğini belirten uzmanlara göre, sezeryanla dünyaya gelen bebek hayata `1-0 yenik başlıyor`, eğer bebek anne sütü de almıyorsa `2-0 yenik başlıyor` .
Normal doğumda bebek dünyaya gelirken vajinal yoldan annenin probiyotik faydalı bakterilerini alıyor ve bebeğin bağırsak sistemine yerleşen bu bakteriler bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve ileride oluşabilecek birçok kronik hastalıklardan da bebeği koruyor. Sezeryan ile doğumda ise bebek anneden faydalı bağırsak bakterilerini alamıyor ve bağışıklık sistemi daha zayıf oluyor.
Anne sütü de, normal doğum gibi çok çok faydalı, içerisinde probiyotik ve prebiyotik bakteriler var. Dolayısıyla bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici pek çok unsur ihtiva ediyor. Eğer bebek anne sütü almazsa birçok hastalığa davetiye çıkarmış oluyor.
Bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin ise faydasından çok zararı dokunuyor, faydalı bağırsak bakterilerini öldürdüyor ve bakteri dengesizliği yaratıyor. Bağışıklık sisteminin yüzde 80’i bağırsaklarda olduğu için rastgele kullanılan antibiyotiklerle bağırsaklarda dengesizlik oluşturulursa hastalık tedavi edileceğine tam tersi bağışıklık sistemi bozuluyor.
Özellikle gribal enfeksiyonlarda gereksiz yere kullanılan antibiyotikler kişiyi iyileştireceğine, bağışıklık sistemini bozup hastalık süresini daha da uzatıyor.
Uzmanlar, çocuklarda ilk dört yaşına kadar annenin bağırsaklarından gelen kor mikrobiyotayı korumak gerektiğini, bu nedenle de 4 yaşından önce çocuğa antibiyotik içirmemek gerektiğini vurguluyorlar. Antibiyotik vererek veya başka nedenlerle kor mikrobiyota bozulursa çocukta, obezite, şeker hastalığı, alerji, çölyak, astım gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Bağırsak mikrobiyotasının çok önemli olduğunu tüm mikrobiyotanın yüzde 95’ini oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, Bağırsak bakterilerinin sağlığımızın bir göstergesi olduğunu, bağırsak sağlığının birçok kronik hastalıklarla ilişkili bulunduğunu belirtiyorlar. Bağırsak mikrobiyotası bozulduğu zaman bağırsak bakteri dengesizliği ortaya çıkıyor. Bu dengesizlikte özellikle patojen bakteriler hızla artıyor ve birçok kronik hastalığa yol açıyor. Özellikle obezite, alerji, astım, depresyon, iltihaplı bağırsak hastalıkları, kabızlık, ishal gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Böylece genel sağlığımız da bozuluyor.
Kaynak: AtakentHaber
Etiketler: #Atakent #Sezeryan #NormalDoğum #BağışıklıkSistemi #Obezite #Alerji #Çölyak #Astım #Depresyon #İltihaplıBağırsakHastalıkları #Kabızlık #İshal #BağırsakMikrobiyotası