Muhteşem doğa görüntüsü
Chaiten yanardağı kül püskürtmeye devam ediyor
Binlerce yıldır sakin olan ve geçtiğimiz günlerde tekrar faaliyete geçen Şili`nin güneyindeki Chaiten yanardağı, kül püskürtmeye devam ediyor.
Yerel medya, Chaiten volkanının püskürttüğü küller 30 kilometre yüksekliğe çıktığını bildirdi. Bölgede binlerce kişi tahliye edilirken, yüzlerce kilometrelik alan kalın bir kül tabakasının etkisi altında kaldı. Şili ve Arjantin`de vatandaşlara maske takmaları ve sağlık için tehlikeli külü solumamaları uyarısı yapıldı, bölgedeki okullar tatil edildi.
Chaiten ve çevresinde 5 binden fazla kişiyi tahliye eden Şili hükümeti, vatandaşlardan acilen körfezdeki gemilere binerek bölgeyi terk etmelerini istedi.
Chaiten volkanının en son 9 bin yıl önce faaliyete geçtiği tahmin ediliyor. Volkan bilimci Charles Stern, Chaiten`in de İtalya`da Vezüv`ün Pompei gibi kül tabakasıyla gömülebileceğini ifade ediyor. Chaiten krateri içerisinde seviyesi yükselen lavlar ise henüz dışarıya taşmadı.
Arjantin`in külden etkilenen Esquel sahil kasabasında yollar 1 santimetre kalınlığında kül tabakasıyla kaplandı. Esquel sakinleri sokağa ancak maske takarak çıkabiliyor. Arjantin`in liman şehri Puerto Madryn`de ise görüş mesafesinin azalması nedeniyle gemiler çok yavaş hareket edebiliyor.
DOĞANIN İKİ ÖNLENEMEZ GÜCÜ BİRLEŞTİ
Yanardağın faaliyete geçmesi, çok nadir rastlanan bazı doğa olaylarına da sahne oldu.
Tabiatın en ihtişamlı iki olayı yıldırımlar ile volkanın buluşmasıyla Şili semalarında hayranlık uyandıran manzaraların oluşmasına yol açtı. Volkanın püskürtüğü tonlarca lav ve külün, gökyüzündeki aşırı elektrik yüklü havayla çarpışması sonucu yıldırımlar kesif kül tabakası çevresinde parlayıp kaybolarak nadir rastalanan bir doğa olayını gerçekleştirdi.
Kaynak: Star
Etiketler: -