:: HABER DETAY

İnternet adresleri Türkçe yazılabilecek
Atakent Haber Reklam

İnternet adresleri Türkçe yazılabilecek


Kore’de başlatılan internette bütün diller için adres bulma hizmeti sayesinde Türkçe karakterlerin internet adreslerinde de kullanımının önünün açıldığı bildirildi.

Türkiye’deki ilk bilgisayar mühendisliği bölümünü Hacettepe Üniversitesi’nde kuran Prof. Dr. Aydın Köksal, sanal ortamda dil kullanımı konusundaki çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi verdi.

Latin alfabesi kullanan dillerde, her dile özgü sesleri ve vurguları belirtmek için bazı özel damgaların ve imlerin kullanıldığını belirten Köksal, Türkçe’de de ç, ı, ğ, ö, ü ve ş gibi yazı damgalarının yer aldığını kaydetti.

Latin abecesinin anası sayılan İtalyanca başta olmak üzere, İspanyolca, Fransızca, Almanca gibi birçok dünya dilinde de özel damga ve imlerin kullanıldığına işaret eden Köksal, bilgisayar ortamında kullanılan dillerin İngilizce’den ibaret olmadığını vurguladı.

Türkçe’nin internette kullanımı konusunda ise iki ayrı kavramdan söz edildiğini, öncelikle internet üzerinden gönderilen belgelerin içeriğinde kullanılan “damga” ya da karakterlerin Türkçe olmasının önemli olduğunu anlatan Köksal, internette bir ileti yazarken Türkçe harfleri kullanmayı istemenin yeterli olduğunu söyledi.

Dünyanın her tarafında üretilen bilgisayarlarda, isteyen herkesin bilgisayarında Türkçe kullanmasının mümkün olduğunu vurgulayan Köksal, istenilmesi halinde Türkçe’ye göre hazırlanmış F klavyenin de edinilebileceğini belirtti. Köksal, şöyle devam etti:

“İnternette Türkçe kullanmak demek, iletinizi, mektubunuzu Türkçe harflerle yazmak demektir. İnternet iletilerinizi dünyanın her yanında Türkçe yazabilirsiniz. Dil olarak Türkçe tanımlandıktan sonra, yazınızı F klavyede veya Q klavyede yazacağınıza karar verebilirsiniz.

Öte yandan, internette Türkçe kullanmak, adreslerde Türkçe kullanmak anlamına da gelir. İnternette adresler yakın zamana kadar hep İngilizce yazıldı. Aslında bu durum çok büyük bir zorluk getirmiyor. Yine de internet adreslerinde de Türkçe kullanmak isteriz...”

:: Teknoloji

Apple’dan Süpriz Geri Ödeme

Apple, performans yavaşlatmasına gittiğini kabul ettiği, eski model iPhone ...

Kaynak: AtakentHaber

İnternetini Paylaşanlara Hapis Cezası Şoku!

Yargıtay, sosyal medya hesabı üzerinden hakaret içerikli paylaşımda bulunan...

Kaynak: AtakentHaber

Elektrik Süpürgesi Devi Otomobil Üretiyor

İngiliz teknoloji şirketi Dyson, bir süredir planladığı elektrikli otomobil...

Kaynak: AtakentHaber

Whatsapp, Instagram ve Facebook’ta Sıkıntı Devam Ediyor

Sosyal medyada sona mı gelindi? Son aylarda yüksek çözünürlüklü video payl...

Kaynak: AtakentHaber

Atakent Haber Reklam