Banliyö Hattının Açılış Tarihi Belli Oldu
Halkalı-Gebze Banliyö Hatları’nın İyileştirilmesi Projesi’nin tamamlanmış, sinyalizasyon ve test işlemleri devam etmekteydi. 2013 yılından bu yana kapalı olan hatta 10 Mart itibariyle karşılıklı seferlere başlanacağı öğrenildi.
Avrupa Yakası’nda Halkalı’dan Kazlıçeşme’ye, Anadolu yakasında ise Söğütlüçeşme’den Gebze’ye kadar uzanan olan Banliyö Sistemlerinin metro standartlarına kavuşturuldu ve Marmaray ile entegre kesintisiz bir şekilde çalışacak hale getirildi.
Halkalı’dan Gebze’ye ulaşım 114 dakika sürecek ve toplamda 43 istasyona uğranılacak.
Yaklaşık iki dakikada bir metroların üzerinde çalıştırılması planlanan hattın, tek yönlü saatte 75 bin, çift yönlü 150 bin yolcu olmak üzere günde 1 milyonun üzerinde yolcu tarafından kullanılması hedefleniyor.
Hat üzerinde bir gidiş, bir geliş olmak üzere iki banliyo hattının yanı sıra bir de şehirlerarası seyahat için hızlı tren hattı yapılmakta.
T-1 ve T-2 adı verilen hatların Marmaray araçları tarafından kullanılacağı, T-3 hattının ise şehirlerarası ve uluslararası trenler ile yüksek hızlı trenlere tahsis edileceği öğrenildi.
Avrupa Yakasında 20 kilometre, Anadolu yakasında ise 43 kilometre olmak üzere karada toplamda 63 kilometre, Marmaray denizaltı kısmı da dahil edildiğinde toplamda 76 kilometrelik uzunlukta olması planlanan hattın daha önce ray döşeme işlemleri, inşaat ve altyapı çalışmaları ve elektro mekanik sistemleri tamamlanmış, 2018 yılı sonu da hizmete açılması planlanmıştı. Ancak sinyalizasyon çalışmaları tamamlanmadan açılması riskli olacağından açılış Mart ayına ertelenmişti. Mart ayında yapılacak açılış ile birlikte Halkalı’dan Gebze’ye kadar kesintisiz olarak ulaşım sağlanmış olacak.
Proje ayrıca 15 farklı raylı sistem ile 11 istasyonda entegrasyon sağlayacak.
Son teknoloji havalandırma, sinyal ve kontrol sistemleri kullanılmakta olan ve fiber optik altyapısı Kandilli Rasathanesi’ne bağlanacak olan projenin, bir deprem anında gerekli tedbirler alınabilecek ve İtfaiye Daire Başkanlığı’nın da anında müdahale edebileceği şekilde tasarlandığı öğrenildi.
Haydarpaşa Garı’nın ise yüksek hızlı tren garı olarak hem yolculara hizmet edeceği, hem de trenlerin gare (istasyon) sahası olarak hizmet vereceği öğrenildi.
Bilindiği üzere Marmaray Projesi’nde kullanılan 440 adet demiryolu aracının 300’ü ülkemizde üretilmişti.
‘Marmaray’da Halkalı-Gebze Arası Deneme Seferleri Başladı’ haberimiz için burayı tıklayın...
Kaynak: AtakentHaber
Etiketler: #Atakent #Ulaşım #Trafik #Banliyö #Metro #İstanbul #Halkalı #Küçükçekmece #Gebze #Kazlıçeşme #Üsküdar #Söğütlüçeşme #IETT #IBB #Marmaray #Haydarpaşa #Tren #TrenGarı #HızlıTren #YüksekHızlıTren #KandilliRasathanesi #İtfaiye #Elektromekanik