Atakentlilerin Halkalı İstasyonu Çilesi
Halkalı Banliyösü (Marmaray) hayata geçti geçeli bu hattı kullanan bölge sakinlerinin çilesi bir türlü son bulmadı! Banliyö hattının son durağı olan Halkalı İstasyonu ile ilgili daha önceki yazılarımızda otopark sorunundan, çekici ile araçların çekilmesine, otobüs sefer sayısı azlığından hatların yetersiz oluşuna kadar bir çok soruna değinmiştik. Ne yazık ki bugüne kadar bu sorunların hiçbirine tam olarak neşter vurulmuş değil. Palyatif çözümlerle durum geçiştirilmeye çalışılmakta.
OTOBÜS HATLARI
Açılışının üzerinden neredeyse bir sene geçmesine rağmen otobüs hatları yeterli düzeyde hizmet verememekte. İlk açıldığında 30 dakika sefer aralıkları ile hizmet veren MR40 hattına, daha seyrek sefer aralıkları ile MR41 hattı eklenmişti. Bunun yanı sıra başka ilçelerden bölgemiz üzerinden geçen MR50 ve MR51 gibi hatlar da mevcuttu.
MR40 hattı belediye otobüsleri ile ilgili genel sorun pik saatlerdeki sefer sıklığının az oluşuydu. Bu sorun başlangıçta görmezden gelinse de halkın tepkisi üzerine sefer sayısı arttırıldı ancak bu sefer de İBB tarafından bölgede Belediye Otobüsü sayısı azaltılıp yerlerine minibüs tarzı Halk Otobüsleri verilerek sorun giderilmeye çalışıldı. Pik saatlerde uygulanan 15 dakikada bir araç tahsis edilmesi konusuna yaklaşık bir senedir AtakentHaber sitemizdeki yazılarımızda değinmekteydik. Sefer sayılarının sıklaştırılması iyi oldu olmasına ancak Belediye Otobüslerinin yerini Halk Otobüsü formatında ebatça küçük araçlar alınca araçlarda yer bulamama sıkıntısı baş gösterdi. Bunun yanı sıra yolda bekleme süreleri de artarken, engelli yolcular için de araçlarda herhangi bir seyahat çözümünün düşünülmemiş olması ile varolan durum daha da kötüye götürülmüş oldu!
Umarız bu yanlıştan biran önce dönülür ve Belediye Otobüsleri aynı sefer sıklığı ile bu hatta yerlerini alırlar. Başka bir çözüm bulunamayıp küçük araçlarla seferlere devam edilecekse çözüm önerimiz pik saatlerde her etaptan ayrı araç kaldırılması olacaktır. Bu sayede yolda geçirelen süre de minimuma indirilmiş ve yoğunluk azaltılmış olacaktır.
ARAÇ ÇEKİLME SORUNU
Yetersiz otobüs sefer ve hat sayısı nedeniyle bölge sakinlerinin istasyona araçları ile gelmek durumunda kaldıklarından yine daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bölge sakinlerinin araçlarını istasyon çevresindeki yollara neredeyse 1-1,5 kilometre boyunca park etme durumunda kalışı ve yollardaki araç sayısının fazla olmasını fırsat bilen çekicilerin haksız yere bu araçlardan bazıları çekmesi de sorunu arttıran bir başka olumsuzluktu.
Aracınız çekilmesin istiyorsanız özellikle kavşaklara ve yaya geçitlerine 5’er metre, otobüs duraklarına ise 15’er metre uzakta durmakta fayda olduğunu belirtelim. Tabii diğer levhalara da ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor.
Tüm bu uyarılarımıza rağmen aracı çekilen bölge sakinleri panik yapmasınlar. Aracınızın çekildiği otoparkı ve çekilme nedenini telefonunuza indirebileceğiniz İSTMOP sorgu uygulaması ile öğrenebilirsiniz. Yine de haklı olduğunuzu düşünüyorsanız itirazlarınızı ise Kaymakamlık Tüketici Mahkemesine yapabilirsiniz.
OTOPARK SORUNU
TCDD’nin kamuya ait olan İstasyona giriş yollarını haksız bir şekilde bariyer sistemi ile kapatarak istasyon önündeki mevcut otoparkı ve yolları özel bir kuruluşa devrederek ücretli hale getirdiğini de AtakentHaber olarak ilk biz duyurmuştuk. Bölgede yeni otoparkların yapılmasını bekleyen bölge sakinleri mevcut otopark ve yollardan fahiş bir şekilde ücret talep edilmesi karşısında adeta isyan etmişlerdi. Geçtiğimiz haftlarda bu ücretler bir hayli düşürüldü ancak yine de yeterli seviyede olmadığını belirtmeliyiz.
İlk açıldığında ilk 15 dakikanın ücretsiz olduğu, 15 dakika ile 2 saat arasına 10 TL, 2-4 saat arasına 11 TL, 4-6 saat arasına 12 TL, 8-12 saat arasına 15 TL ve 12-24 saat arasına 20 TL gibi fahiş ücretlerin talep edildiği istasyonda büyük boşluklar gözlenmekteydi. Sonradan yapılan güncellemelerle bu ücretler ilk 15 dakika ücretsiz, 15 dakika ile 1 saat arası 3 TL, 1-3 saat arası 5 TL, 3-10 saat arasına 8 TL, 10-12 saat arasına 10 TL, 12-24 saat arası da 20 TL ve sonraki her bir ilave 12 saat ücreti 10 TL olacak şekilde güncellenmişti.
Son yapılan değişiklikle otoparka aylık abonmanlık sistemi de getirildi. Aylık 180 TL gibi bir bedel talep edilmekte. Bu fiyatlandırmada halkın otoparkı 30 gün üzerinden kullanacağı öngörülmüş ancak genelde işe gitmek için hattı kullanan bölge sakinleri otoparkları 20-22 gün civarında kullanmakta. Bu şekilde bir kullanımda günlük ödeme ile aylık abonmanlık arasında neredeyse hiçbir fark bulunmaması bu fiyatlandırmanın da göstermelik olduğunu kanıtlamakta! Yıllık abonmanlık bedelinin ise 2160 TL olduğunu belirtmekte fayda var!
İstasyonu işe gitme amaçlı kullanan yolculara park et devam et tarzı daha uygun fiyatlı otoparklar sunulması gerekliliğini bir kez daha buradan yetkililere iletiyoruz.
OTOPARK YERİ SIKINTISI
Başlangıçta 100-120 araçlık otoparkın bulunduğu istasyonda son haftalarda hangar kısımlarının da açılması ile yer sıkıntısının aşıldığı gözlemlenmekte. Ancak belirlenen ücretlerin yüksekliği sonrası bu kısımların dolmadığı da bir gerçek.
Önerimiz hem fiyatların düşürülmesi hem de yol kenarlarında araçların çekilmemesi için park alanlarının Belediye ve Bölge Trafik el birliğii ile net bir şekilde işaretlenmesi olacaktır.
TRAFİK ÇİLESİ
Tüm bu sorunların çözülmemesi tabii ki trafik ve zaman kaybı gibi bir takım sıkıntıları da beraberinde getirmekte. Hattın asıl kullanım amacının zaman tasarrufu olduğu düşünüldüğünde yetkililerin bu hattı rant amaçlı kullanıp halka çile çektirdikleri gerçeği gözlerden kaçmıyor!
BANLİYÖ SEFER SAYISI
Son haftalarda yapılan değişiklik ile Zeytinburnu - Maltepe arasındaki banliyö seferleri 15’er dakikada bir yerine 8’er dakikada bir yapılmakta. Bu sefer sıklığının tüm hatta uygulanması ve son banliyö seferinin gece 00.00’da Gebze ve Halkalı’dan karşılıklı olarak hareket etmesini öneriyoruz. Umarım yetkililer bu çözümleri en kısa sürede yerine getirir ve bölge sakinleri refah ve modern bir ulaşım imkanına kavuşabilir.
‘Halkalı İstasyonu Otoparkı Ücretli Oldu!’ haberimiz için burayı tıklayın...
Daha kapsamlı çözüm önerilerini içeren daha önceki yazımız aşağıdaki linkte yer almaktadır.
‘Halkalı Treni ve Otobüs Entegrasyonu’ haberimiz için burayı tıklayın...
Kaynak: AtakantHaber :: Doğan Şahin
Etiketler: #Atakent #Halkalıİstasyon #TCDD #Otopark #MR40 #MR50 #MR51 #OtobüsHattı #İETTSorun #BeyazMasa #CİMER